PRELEGENCI

dr n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk – dietetyczka kliniczna i dziecięca

Specjalistka w Klinice Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. 

Pasjonatka Evidence-Based Medicine. Autorka publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Monash) oraz SOIT (School of Insulinoresistance Therapy). Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). 

Jej główne zainteresowania dietetyczne to: żywienie dzieci, dieta w zaburzeniach czynnościowych dzieci i dorosłych (np. zespole jelita drażliwego) oraz alergie i nietolerancje pokarmowe.

 

dr Małgorzata Jackowska – dietetyk

Dietetyczka specjalizująca się w żywieniu niemowląt, dzieci i mam w czasie ciąży i karmienia piersią.
Prowadzi szkolenia, konsultacje indywidualne konsultacje i szkolenia dla dzieci, rodziców i specjalistów.
Doktorantka i absolwentka SGGW w Warszawie. Na co dzień edukuje rodziców online oraz współpracuje z poradnią dietetyczną online Centrum Respo.

dr Jagoda Różycka

Psycholog, doktor nauk społecznych w dyscyplinie psychologia, psychodietetyczka, psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, adiunkt w Instytucie Psychologii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Dydaktycznie współpracuje z  Uniwersytetem SWPS w Sopocie, Wrocławiu i Poznaniu prowadząc zajęcia z obszaru zdrowia pozytywnego i zachowań zdrowotnych oraz z Uniwersytetem Opolskim ucząc podstaw psychologii adeptów medycyny. W pracy naukowej zajmuje się obszarem psychologii zdrowia, psychologii odżywiania się oraz spektrum zaburzeń odżywiania w kontekście czynników ryzyka i czynników wspierających utrzymywanie się objawów. Uczestniczka szkoleń z zakresu zaburzeń odżywiania, terapii akceptacji i zaangażowania, terapii dialektyczno-behawioralnej, dialogu motywującego i racjonalnej terapii zachowania. Pracuje z dziećmi,młodzieżą i osobami dorosłymi głównie w obszarze zaburzeń związanych z odżywianiem się.  Autorka kilku pozycji książkowych, w tym „Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży. Pozytywny poradnik dla rodziców i bliskich”, „Zdrowie pozytywne” oraz “Podstawy psychodietetyki”. Autorka szkoleń dla psychologów i dietetyków z zakresu spektrum trudności z odżywianiem się. W wolnym czasie oprócz zamiłowania do pracy nie usiedzi w miejscu – uwielbia rowery enduro, splitboard i las w górach z najbliższymi.

dr n. o zdr. Agnieszka Chaillot

Jest doktorem nauk o zdrowiu Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetykiem i psychologiem. Specjalizuje się w zmianie nawyków żywieniowych dzieci i rodzin, szczególnie w kontekście redukcji masy ciała. Jest inicjatorką innowacyjnego programu „Odchudzanie dzieci z głową”, który łączy aspekty dietetyczne i psychologiczne, oferując holistyczne podejście do odżywiania najmłodszych.

Autorka licznych programów i kursów wspierających rodziców oraz specjalistów w zakresie zmiany i kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Jako dietetyk skupia się na tym, co pojawia się na talerzu, jako psycholog na tym, co dzieje się w głowie na temat jedzenia, a jako mama rozumie, co jest realne do osiągnięcia w codziennym życiu. 

Prowadzi indywidualne i grupowe konsultacje oraz programy edukacyjne dla dzieci, rodziców i specjalistów, oferując wsparcie dostosowane do ich specyficznych potrzeb.

Dr Chaillot jest prezesem Polskiego Towarzystwa Psychodietetyki, współzałożonego w 2013 roku oraz członkiem British Psychological Society, angażując się w rozwój dziedziny psychodietetyki na poziomie krajowym i międzynarodowym.

 

mgr Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk

psycholożka, dietetyczka, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka, twórczyni i opiekunka merytoryczna studiów podyplomowych z psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito. Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychologię i psychodietetykę na SWPS w Warszawie. Prowadzi podcast, bloga, platformę kursową, współtworzy projekt Przedsiębiorczy Dietetyk oraz Pomagaj skutecznie. 

Jej pacjenci to osoby, które chcą uzyskać trwałe efekty zmiany swojej sylwetki, a przy tym jeść racjonalnie i bez zbędnych restrykcji. Pomaga w stałej zmianie nawyków żywieniowych, odzyskiwaniu kontroli nad procesem jedzenia oraz naprawie relacji z jedzeniem.

mgr inż. Karolina Chęś

 

zawodowo – dietetyk kliniczny, fitoterapeuta, wykładowca akademicki, specjalista przyjazny insulinoopornym. Prowadzi pacjentów dorosłych i dzieci z insulinoopornością, cukrzycą, zespołem metabolicznym- (nadwaga, otyłość), chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu pokarmowego, niedożywieniem, wybiórczością pokarmową. Współautorka przewodnika Zdrowe jelita zdrowe dziecko Współautorka książki Lipoedema, interdyscyplinarne podejście PZWL Prelegentka na konferencjach naukowych, Autorka artykułów o dietoterapii. Pokazuje, że dieta to styl życia. Dobrze zbilansowany talerz, dopasowana aktywność fizyczna, uregulowanie rytmów dobowych oraz umiejętność odreagowania stresów są kluczowe do poprawy zdrowia, nastroju i wydolności organizmu a celem dietoterapii jest wypracowanie najbardziej optymalnych, dopasowanych rozwiązań, które pacjent będzie w stanie zastosować w praktyce. www.akademiarownowagi.pl

mgr Agnieszka Horbik

dyplomowany dietetyk, ukończyła studia magisterskie na kierunku Dietetyka spersonalizowana i psychodietetyka. Oprócz tego ukończyła wiele kursów i szkoleń, ciągle poszerzając swoją wiedzą biorąc udział w różnych konferencjach. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Od 5 lat przyjmuje pacjentów w swojej poradni, a od niedawna także w ramach opieki koordynowanej w POZ. Miała przyjemność przeprowadzenia zajęć z edukacji żywieniowej w klasach 1-8 w jednej z poznańskich szkół, a także prowadzić zajęcia w ramach akcji “Program dla szkół”. Prywatnie jest żoną i mamą dwóch uroczych dziewczynek (12 i 2 lata) i właśnie podczas rozszerzania diety młodszej córki zaczęła zgłębiać tematy dotyczące żywienia dzieci. Interesuję się psychologią i psychodietetyką, a także uwielbia każdą aktywność fizyczną, szczególnie bieganie.

 

mgr Monika Kroenke – dietetyk, psychodietetyk

Jest absolwentką dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, a aktualnie wykładowcą w Zakładzie Immunologii, Biochemii i Żywienia. 

Obecnie przygotowuje się do obrony pracy doktorskiej z zakresu żywienia dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Odbyła szkolenie z wykorzystania intensywnej terapii poznawczo – behawioralnej w zaburzeniach odżywiania na Uniwersytecie Oksfordzkim. W pracy dietetycznej specjalizuje się we wsparciu dzieci leczonych psychiatrycznie. Swoje doświadczenie zdobywała w Klinice Psychiatrii Wieku Rozwojowego, Szpitalu Psychiatrycznym w Zaborze oraz w Środowiskowym Centrum Zdrowia Psychicznego. W gabinecie często wita również najmłodszych pacjentów zajmując się wybiórczościami pokarmowymi, nadzorem nad rozszerzaniem diety i wypracowywaniem prawidłowych nawyków żywieniowych. Nad wprowadzanymi zmianami zazwyczaj pracuje z całą rodziną wspomagając proces wykorzystaniem między innymi gier i zabaw psychodietetycznych.

mgr Maria Sobieszek – dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Ukończyłam dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi i psychodietetykę na SWPS w Warszawie. Od 7 lat pracuję z osobami chcącymi zmienić nawyki żywieniowe, borykającymi się z chorobami dietozależnymi, zaburzeniami odżywiania oraz chorobami psychosomatycznymi.
Wraz z Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania współtworzę Studium Zaburzeń Odżywiania. Jego celem jest zwiększanie kompetencji dietetyków i psychologów w zakresie pracy z osobami zmagającymi się z zaburzeniami odżywiania.
Często też udzielam się jako prelegentka na konferencjach naukowych o tematyce psychodietetycznej.

 

mgr Małgorzata Talaga-Duma – psychodietetyk, edukator żywieniowy

Absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci. Edukator żywieniowy w ramach ogólnopolskiego programu „Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy”.
Prowadząca merytoryczne wykłady, warsztaty m.in. dla specjalistów dot. psychologii jedzenia, mechanizmów zmiany nawyków żywieniowych u dzieci i rodzin. Wspomaga rodziców, placówki oświatowe w trudnościach w żywieniu małych dzieci, z wybiórczością pokarmową oraz zmagających się z nadwagą i otyłością. Prowadzi liczne warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach oraz konsultacje indywidualne dla dorosłych z zakresu psychologii jedzenia.

mgr inż. Dorota Szymańska – dietetyk kliniczny, terapeutka karmienia, pedagog

Absolwentka SWSM w Katowicach na kierunku Dietetyka kliniczna. Pedagog, terapeuta karmienia i terapeuta orofacjalny. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi oraz wymagających leczenia żywieniowego. Współzałożycielka Centrum Diagnozy Zaburzeń Karmienia i Jedzenia u Dzieci „Brzuszek”. Posiada duże doświadczenie w prowadzeniu pacjentów z wybiórczością pokarmową i ARFID. Swoją wiedzą dzieli się prowadząc cykliczne szkolenia dla dietetyków w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej.