preloder

PRELEGENCI

Dzień wykładowy - 30.11.2019 r.

prof. dr hab. n. med. JAKUB FICHNA

Farmaceuta i biochemik, profesor nauk medycznych

specjalizujący się w chemii medycznej i gastroenterologii, kierownik Zakładu Biochemii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. W pracy badawczej zajmuje się fizjologią i patofizjologią układu pokarmowego, projektowaniem i syntezą potencjalnych leków oraz mechanizmami chorób zapalnych i czynnościowych przewodu pokarmowego. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii i Łódzkiego Towarzystwa Naukowego. Swoje prace publikował m.in w American Journal of Gastroenterology, Journal of Crohn’s and Colitis, British Journal of Pharmacology, InflammatoryBowelDiseases, PharmacologicalReviews. W 2015 jako pierwszy Polak otrzymał Rising Star Award, przyznawaną przez Komitet Narodowy i Naukowy United EuropeanGastroenterology. Wcześniej, w ramach NationalSocietiesCommittee UEG, mianowano go na stanowisko NationalSocietiesCommittee Young CommitteeMember oraz na przewodniczącego UEG Young Talent Group. Także w 2015 otrzymał nagrodę naukową prezesa PAN, a w 2017 nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Kierownik w projektach Narodowego Centrum Nauki, Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Prof. dr hab. n. med. PAWEŁ JANUSZEWICZ

Lekarz pediatra, kierownik Katedry Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Rzeszowskim
Jeden z założycieli WOŚP

Pochodzi z rodziny o 100-letnich tradycjach medycznych. Ukończył studia lekarskie w Akademii Medycznej w Warszawie, zaś studia podyplomowe w Niemczech, Japonii i Kanadzie. Posiada specjalizację II stopnia z pediatrii oraz specjalizację w dziedzinie zdrowia publicznego. Wieloletni dyrektor Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, przez dwie kadencje Krajowy Konsultant w dziedzinie Pediatrii. Aktualnie profesor na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego, tamże kierownik Katedry Zdrowia Publicznego i Kierownik Laboratorium Badań Innowacyjnych w Zdrowiu Publicznym. Członek wielu krajowych i zagranicznych towarzystw i rad naukowych, autor ponad 170 publikacji naukowych, wielu monografii i podręczników, promotor kilkudziesięciu licencjatów, magistrów i kilkunastu doktorantów. Konsultant Generalny Fundacji POLSAT, dziennikarz i komentator medyczny POLSAT NEWS.

Jest jednym z założycieli Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, Kawaler Orderu Uśmiechu oraz Kawaler Orderu Prymasa Polski.

prof. dr hab. n. med. LEOKADIA BĄK-ROMANISZYN

Specjalista pediatrii i gastroenterologii dziecięcej

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Łodzi. Kierownik Zakładu Żywienia w Chorobach Przewodu Pokarmowego Katedry Gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, pracuje w Klinice Pediatrii, Immunologii i Nefrologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi oraz Specjalistycznej Poradni Gastroenterologicznej. Badania dotyczące patogenezy zapalenia błony śluzowej żołądka, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy u dzieci i młodzieży, badaniu heterogenność szczepów Helicobacter pylori, zaowocowały uzyskaniem stopnia doktora nauk medycznych, doktora habilitowanego w zakresie medycyny, aż wreszcie profesora nauk medycznych. Aktualnie skupia się na problemach żywienia dzieci, leczenia żywieniowego, nietolerancji pokarmowych. Opiekun specjalizacji z pediatrii kilkunastu lekarzy, promotor prac doktorskich a także magisterskich i licencjackich z dietetyki. Autorka i współautorka licznych publikacji, rozdziałów w podręcznikach z dziedziny pediatrii, gastroenterologii i dietetyki oraz doniesień zjazdowych krajowych i zagranicznych. Uczestniczyła w przygotowywaniu i realizacji projektów naukowo badawczych Komitetu Badań Naukowych, Fundacji Nauki Polskiej, Zdrowia i Opieki Społecznej, Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, pracach Komitetów Organizacyjnych Kongresu Gastrologicznego i Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, Warsztatów Żywieniowych . Za osiągnięcia w pracy naukowej i organizacyjnej była kilkakrotnie wyróżniona; Nagrodami Indywidualnymi i Zespołowymi Rektora Uniwersytetu Medycznego i Komitetów Naukowych Towarzystw Naukowych.

dr hab. RENATA BARCZYŃSKA-FELUSIAK

Biotechnolog, technolog żywności

absolwentka Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie (ochrona środowiska, biotechnologia), w latach 2006-2011 doktoranckie studia odbywała na Politechnice Łódzkiej,
W roku 2011 uzyskała stopień doktora nauk technicznych w dyscyplinie biotechnologia, zaś w 2016 r. ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia – Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka.
W roku 2019 uzyskała stopień doktora habilitowanego z dziedziny nauk rolniczych w dyscyplinie Technologia Żywności i Żywienia. Dotychczasowy dorobek naukowy obejmuje 32 publikacje naukowe, dwa patenty i jedno zgłoszenie patentowe, 18 referatów i 21 komunikatów konferencyjnych.

 

 

mgr inż. MAŁGORZATA JACKOWSKA

Specjalistka żywienia człowieka i dietetyki, absolwentka i doktorantka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Dyplomowana promotorka karmienia piersią i doula certyfikowana Stowarzyszenia Doula w Polsce. Współtworzy Kwartalnik Laktacyjny i jest prezeską Fundacji Promocji Karmienia Piersią. Zajmuje się tematyką żywienia niemowląt i małych dzieci, rozszerzania diety i baby-ledweaning oraz żywienia matek w okresie ciąży i laktacji.Organizatorka i pomysłodawczyni Konferencji Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce.

Prowadzi szkolenia, warsztaty i indywidualne konsultacje dla rodziców i profesjonalistów. Autorka bloga http://www.malgorzatajackowska.com/oraz licznych artykułów dotyczących tematyki, w której się specjalizuje.

Mama dwóch chłopców, miłośniczka kawy, gotowania i przydomowego ogródka.

lek. BARTOSZ KACZMAREK

Lekarz, doktorant w Klinice Zaburzeń Afektywnych i Psychotycznych Centralnego Szpitala
Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi 
.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, obecnie w trakcie szkolenia specjalizacyjnego z Psychiatrii w Klinice Psychiatrii Wieku Podeszłego i Zaburzeń Psychotycznych Centralnego Szpitala Klinicznego w Łodzi. Doktorant w Klinice Zaburzeń Afektywnych i Psychotycznych CSK UM w Łodzi. Członek Komisji Rewizyjnej Sekcji ds. Kształcenia Specjalizacyjnego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego.
Wdrażając do swojej praktyki nowe metody leczenia nie zapomina o podstawach jakimi są dieta i ruch.

 

 

Dzień warsztatowy - 01.12.2019 r.

dr n. med. PAWEŁ RASMUS

 

Specjalista psycholog kliniczny, trener

Pełni obowiązki kierownika Zakładu Psychologii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Autor ponad 40 publikacji naukowych. Promotor prac dyplomowych i magisterskich dotyczących zastosowania psychologii w dietetyce i chorobach dietozależnych. Prowadzi zajęcia dydaktyczne dla studentów kierunku Dietetyka. Jest członkiem Wydziałowego Zespołu ds. Zapewnienia Jakości Kształcenia na Wydziale Nauk o Zdrowiu UM w Łodzi. Trzykrotnie doceniony przez studentów nagrodą dla najlepszego nauczyciela akademickiego UM w Łodzi. Otrzymał nagrodę Rektora UM  Łodzi za działalność na rzecz promocji UMEDu. Wydziałowy koordynator programu Erasmus – sam żartuje, że nazwisko zobowiązuje 😉 Jako psycholog wspiera swoich kolegów w Wojewódzkiej Stacji Ratownictwa Medycznego w Łodzi. Pomaga dzieciom, ich rodzicom i nauczycielom w Szkole Podstawowej nr 162 w Łodzi. Psycholog klinicysta, trener, konsultant. Ulubione zajęcie: poznawanie świata przez zmysł węchu i smaku.  Więcej na www.pawelrasmus.pl.

mgr Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk 

Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny, Szkołę Główną Psychologii Społecznej oraz podyplomowe studia z Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego oraz zarządu warszawskiego convivium Slow Food. Wyznaje zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Uwielbia dietetyczne rozmowy, spotkania o tematyce zdrowotnej, z zainteresowaniem śledzi najnowsze doniesienia naukowe. Merytoryczne zalecenia przekłada na praktyczne podpowiedzi i proste przepisy, by nikt nie pogubił się w dietetycznych meandrach. Z pasją dzieli się wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami podczas warsztatów kulinarnych, wykładów czy wywiadów (Zwierciadło, Newsweek, Gazeta Wyborcza). Jest częstym gościem programów telewizyjnych (Dzień Dobry TVN, Pytanie na śniadanie w TVP2 czy TVN24), ekspertem konferencji o charakterze zdrowotnym i dietetycznym, autorką programu „Z gruszki i z pietruszki” w Radiu Kolor. Autorka serii czterech książek „Koktajle dla zdrowia i urody” (pierwsza część Koktajli wydana w 2015r. była nominowana w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards – Najlepszej książki kulinarnej roku w kategorii „Koktajle”), „Odżywianie dzieci mądre i zdrowe”, „Gotujemy pełną parą” o żywieniu dzieci”, „Adios Kilogramos – kompleksowy plan odchudzania na 90 dni” oraz współautorka książek „Uczta dla dwojga – zdrowa dieta dla mamy i dziecka” oraz „Uczta dla maluszka”, które napisała wspólnie z Moniką Mrozowską.

mgr MAGDALENA KOMSTA

Z wykształcenia psycholożka, pedagożka, dyplomowana promotorka karmienia piersią CNoL i doula. Ekspertka w zakresie snu.

Wspiera kobiety w okresie okołoporodowym, matki karmiące piersią oraz rodziców borykających się z trudnościami ze snem ich dzieci.

Twórczyni internetowa – blogerka (Wymagajace.pl) i vlogerka (Magdalenakomsta.pl). Jej działalność w Internecie obserwują dziesiątki tysięcy osób. Prowadzi warsztaty, konsultacje indywidualne, grupę wsparcia dla mam oraz szkolenia i kursy online. Szkoli również profesjonalistów, w tym pracujących z rodzicami oraz wygłasza prelekcje na konferencjach branżowych (m.in. Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, Fundacja Insulinooporność).

Regularnie występuje w mediach lub udziela eksperckich wypowiedzi. Jako konsultantka merytoryczna współpracowała z Wydawnictwem Agora przy wydaniu polskiego tłumaczenia książki “Spokojny Sen” autorstwa Sarah Ockwell-Smith.

mgr EWA EHMKE VEL EMCZYŃSKA-SELIGA

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka (studia magisterskie) oraz studiów doktorankich na Wydziale Nauki o Zdrowiu WUM. Dietetyk w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metaboliczych oraz Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Specjalista w zakresie dietetyki pediatrycznej i wrodzonych wad metabolizmu po wielu polskich i zagraniczych szkoleniach z tego zakresu. W pracy zajmuje się głównie dietami niskobiałkowymi, bardzo niskobiałkowymi, niskotłuszczowymi, bogatobiałkowymi z ograniczeniem węglowodanów oraz bogatotłuszczowymi (ketogennymi).

Wieloletni członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Wrodzonych Wad Metabolizmu. Ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywości i Żywienia w Warszawie, członek zespołu redakcyjnego czasopisma „Współczesna Dietetyka”, wykładowca na warszawskich uczelniach. Autor publikacji naukowych, prelegent na konferencjach naukowych, edukator na warsztatach i szkoleniach skierowanych dodietetyków, lekarzy, pielęgniarek, neurologopedów i studentów. Opiekun praktyk i staży studenckich. 

mgr MAŁGORZATA TALAGA-DUMA

 

Psychodietetyk, Edukator Żywieniowy

absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci. Edukator żywieniowy w ramach ogólnopolskiego programu „Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy”. Kształtuję prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. wykłady dla specjalistów oraz warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci, rodziców i personelu placówek oraz konsultacje indywidualne dla dorosłych z zakresu psychologii jedzenia.

Autorka profilu w mediach społecznościowych; Facebook „@jedzzglowa.pl”

mgr MONIKA STROMKIE-ZŁOMANIEC

Dietetyk kliniczny

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka (studia magisterskie) oraz studiów podyplomowych z zakresu żywienia i wspomagania dietetycznego w sporcie (AWF w Warszawie).

Prowadzi warszawską poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Edukuje z zakresu zdrowego odżywiania dzieci podczas warsztatów szkolnych i dorosłych na licznych webinarach. Na co dzień konsultuje pacjentów, służy radą i rozpisuje indywidualne jadłospisy. Do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie a w zmianie nawyków żywieniowych stosuje zasadę małych kroków. Prowadzi także zajęcia w Szkole Rodzenia przy Szpitalu Praskim w Warszawie. Często gości w programach telewizyjnych – Pytanie na Śniadanie, Dzień dobry TVN oraz audycjach radiowych. Występowała jako ekspert w kilku odcinkach kultowego programu Sonda. Można ją usłyszeć w Polskie Radio 3, Polskie Radio 4 oraz Meloradio. Regularnie konsultuje dziennikarskie wpisy na portalu mamadu.pl oraz jest ekspertem w czasopiśmie „Zdrowie i życie” . Współautorka dwóch książek wydawnictwa RM „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy” i „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia”- niezbędników dla przyszłych i świeżo upieczonych mam. Obecnie pracuje nad nową książką dedykowaną dla kobiet z zaburzeniami hormonalnymi. Współautorka profilu edukacyjnego FB: Z kaloriami na pieńku.

https://www.facebook.com/1042217892585285/

Już niebawem więcej informacji o kolejnych Prelegentach!

Close Menu
×
×

Koszyk