PRELEGENCI

dr n. med. i n. o zdr. Agata Dutkiewicz

Dietetyk, psychodietetyk, psycholog, psychoterapeuta, wykładowca akademicki

Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, psychologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, studiów doktoranckich w Katedrze Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu oraz szkoleń psychoterapeutycznych w nurcie systemowym i integracyjnym. Jej główne zainteresowania naukowowo-badawcze to problematyka: zaburzeń odżywiania, nutripsychiatrii, wspomagania żywieniowego leczenia zaburzeń psychicznych, rodzinnych uwarunkowań postaw żywieniowych i postaw wobec ciała, psychofizjologii. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych scalających wiedzę z psychologii i dietetyki. Ostatnio wydane zostały książki jej autorstwa „Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków” oraz „Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży”. Jest założycielką Centrum Psychodietetyki, w którym na co dzień udziela konsultacji dietetycznych, psychodietetycznych, prowadzi pomoc psychologiczną dla dzieci, młodzieży, rodzin i osób dorosłych. W mediach społecznościowych popularyzuje wiedzę psychodietetyczną (@centrumpsychodietetyki).

dr n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk – dietetyczka kliniczna i dziecięca

Specjalistka w Klinice Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. 

Pasjonatka Evidence-Based Medicine. Autorka publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Monash) oraz SOIT (School of Insulinoresistance Therapy). Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). 

Jej główne zainteresowania dietetyczne to: żywienie dzieci, dieta w zaburzeniach czynnościowych dzieci i dorosłych (np. zespole jelita drażliwego) oraz alergie i nietolerancje pokarmowe.

 

dr Małgorzata Jackowska – dietetyk

Doktor nauk o technologii żywności i żywienia, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Specjalizuje się w temacie żywienia kobiet w czasie karmienia piersią, diecie niemowląt i małych dzieci oraz dzieci w wieku szkolnym i nastolatków. Od 10 lat edukuje rodziców niemowląt oraz małych i starszych dzieci. Prowadzi warsztaty, konsultacje indywidualne i tworzy treści edukacyjne online. Autorka szkoleń dla specjalistów, wykładowczyni i organizatorka wielu konferencji i wydarzeń edukacyjnych. Współtwórczyni poradni dietetycznej Centrum Respo dla dzieci i nastolatków.  

W swojej pracy korzysta z aktualnej wiedzy naukowej i praktyki. Uwielbia uczyć się nowych rzeczy, czytać, tworzyć opracowania nowych dietetycznych doniesień i przekazywać wiedzę w przystępnej dla odbiorców formie.

Autorka książek „Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety” i “Niejadki i nie tylko. Wybiórczość pokarmowa, neofobia i wybiórcze jedzenie” , współautorka książek „Ale Jadka! Drugie śniadania i obiady dla 2-6 latka” i „Ale Jadka! Drugie śniadania i obiady dla 7-12 latka”, oraz rozdziałów w podręcznikach i książkach popularnonaukowych, m.in. „Ultrazdrowie”, “Laktacja, kompendium dla praktyków”, „Medycyna Stylu Życia”. Autorka bloga www.malgorzatajackowska.com i podkastów: #kwadranszjackowska o żywieniu mam i dzieci i #zadbajomatkę – rozmowy o wspieraniu matek w codziennych wyzwaniach macierzyństwa. Prowadzi też podkast “Rozmowy dobrze zbilansowane” Centrum Respo.

dr Jagoda Różycka

Psycholog, doktor nauk społecznych w dyscyplinie psychologia, psychodietetyczka, psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, adiunkt w Instytucie Psychologii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Dydaktycznie współpracuje z  Uniwersytetem SWPS w Sopocie, Wrocławiu i Poznaniu prowadząc zajęcia z obszaru zdrowia pozytywnego i zachowań zdrowotnych oraz z Uniwersytetem Opolskim ucząc podstaw psychologii adeptów medycyny. W pracy naukowej zajmuje się obszarem psychologii zdrowia, psychologii odżywiania się oraz spektrum zaburzeń odżywiania w kontekście czynników ryzyka i czynników wspierających utrzymywanie się objawów. Uczestniczka szkoleń z zakresu zaburzeń odżywiania, terapii akceptacji i zaangażowania, terapii dialektyczno-behawioralnej, dialogu motywującego i racjonalnej terapii zachowania. Pracuje z dziećmi,młodzieżą i osobami dorosłymi głównie w obszarze zaburzeń związanych z odżywianiem się.  Autorka kilku pozycji książkowych, w tym „Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży. Pozytywny poradnik dla rodziców i bliskich”, „Zdrowie pozytywne” oraz “Podstawy psychodietetyki”. Autorka szkoleń dla psychologów i dietetyków z zakresu spektrum trudności z odżywianiem się. W wolnym czasie oprócz zamiłowania do pracy nie usiedzi w miejscu – uwielbia rowery enduro, splitboard i las w górach z najbliższymi.

dr n. o zdr. Agnieszka Chaillot

Jest doktorem nauk o zdrowiu Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetykiem i psychologiem. Specjalizuje się w zmianie nawyków żywieniowych dzieci i rodzin, szczególnie w kontekście redukcji masy ciała. Jest inicjatorką innowacyjnego programu „Odchudzanie dzieci z głową”, który łączy aspekty dietetyczne i psychologiczne, oferując holistyczne podejście do odżywiania najmłodszych.

Autorka licznych programów i kursów wspierających rodziców oraz specjalistów w zakresie zmiany i kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Jako dietetyk skupia się na tym, co pojawia się na talerzu, jako psycholog na tym, co dzieje się w głowie na temat jedzenia, a jako mama rozumie, co jest realne do osiągnięcia w codziennym życiu. 

Prowadzi indywidualne i grupowe konsultacje oraz programy edukacyjne dla dzieci, rodziców i specjalistów, oferując wsparcie dostosowane do ich specyficznych potrzeb.

Dr Chaillot jest prezesem Polskiego Towarzystwa Psychodietetyki, współzałożonego w 2013 roku oraz członkiem British Psychological Society, angażując się w rozwój dziedziny psychodietetyki na poziomie krajowym i międzynarodowym.

 

mgr Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk

psycholożka, dietetyczka, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka, twórczyni i opiekunka merytoryczna studiów podyplomowych z psychodietetyki na Uniwersytecie WSB Merito. Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychologię i psychodietetykę na SWPS w Warszawie. Prowadzi podcast, bloga, platformę kursową, współtworzy projekt Przedsiębiorczy Dietetyk oraz Pomagaj skutecznie. 

Jej pacjenci to osoby, które chcą uzyskać trwałe efekty zmiany swojej sylwetki, a przy tym jeść racjonalnie i bez zbędnych restrykcji. Pomaga w stałej zmianie nawyków żywieniowych, odzyskiwaniu kontroli nad procesem jedzenia oraz naprawie relacji z jedzeniem.

mgr inż. Karolina Chęś

 

zawodowo – dietetyk kliniczny, fitoterapeuta, wykładowca akademicki, specjalista przyjazny insulinoopornym. Prowadzi pacjentów dorosłych i dzieci z insulinoopornością, cukrzycą, zespołem metabolicznym- (nadwaga, otyłość), chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu pokarmowego, niedożywieniem, wybiórczością pokarmową. Współautorka przewodnika Zdrowe jelita zdrowe dziecko Współautorka książki Lipoedema, interdyscyplinarne podejście PZWL Prelegentka na konferencjach naukowych, Autorka artykułów o dietoterapii. Pokazuje, że dieta to styl życia. Dobrze zbilansowany talerz, dopasowana aktywność fizyczna, uregulowanie rytmów dobowych oraz umiejętność odreagowania stresów są kluczowe do poprawy zdrowia, nastroju i wydolności organizmu a celem dietoterapii jest wypracowanie najbardziej optymalnych, dopasowanych rozwiązań, które pacjent będzie w stanie zastosować w praktyce. www.akademiarownowagi.pl

mgr Agnieszka Horbik

dyplomowany dietetyk, ukończyła studia magisterskie na kierunku Dietetyka spersonalizowana i psychodietetyka. Oprócz tego ukończyła wiele kursów i szkoleń, ciągle poszerzając swoją wiedzą biorąc udział w różnych konferencjach. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Od 5 lat przyjmuje pacjentów w swojej poradni, a od niedawna także w ramach opieki koordynowanej w POZ. Miała przyjemność przeprowadzenia zajęć z edukacji żywieniowej w klasach 1-8 w jednej z poznańskich szkół, a także prowadzić zajęcia w ramach akcji “Program dla szkół”. Prywatnie jest żoną i mamą dwóch uroczych dziewczynek (12 i 2 lata) i właśnie podczas rozszerzania diety młodszej córki zaczęła zgłębiać tematy dotyczące żywienia dzieci. Interesuję się psychologią i psychodietetyką, a także uwielbia każdą aktywność fizyczną, szczególnie bieganie.

 

mgr Monika Kroenke – dietetyk, psychodietetyk

Jest dietetykiem, wykładowcą w Zakładzie Biochemii i Żywienia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkinią Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków, oraz Europejskiego oddziału Academy for Eating Disorders. Odbyła szkolenie z wykorzystania intensywnej terapii poznawczo – behawioralnej w zaburzeniach odżywiania na Uniwersytecie Oksfordzkim, oraz szkolenie z Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach. W pracy dietetycznej specjalizuje się we wsparciu dzieci leczonych psychiatrycznie. Pracuje w podejściu integracyjnym, wzmacniając i angażując współpracę całej rodziny.

Założycielka Nutrimi- centrum intensywnej terapii zaburzeń odżywiania.

 

 

mgr Maria Sobieszek – dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Ukończyłam dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi i psychodietetykę na SWPS w Warszawie. Od 7 lat pracuję z osobami chcącymi zmienić nawyki żywieniowe, borykającymi się z chorobami dietozależnymi, zaburzeniami odżywiania oraz chorobami psychosomatycznymi.
Wraz z Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania współtworzę Studium Zaburzeń Odżywiania. Jego celem jest zwiększanie kompetencji dietetyków i psychologów w zakresie pracy z osobami zmagającymi się z zaburzeniami odżywiania.
Często też udzielam się jako prelegentka na konferencjach naukowych o tematyce psychodietetycznej.

 

mgr Małgorzata Talaga-Duma – psychodietetyk, edukator żywieniowy

Absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci. Edukator żywieniowy w ramach ogólnopolskiego programu „Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy”.
Prowadząca merytoryczne wykłady, warsztaty m.in. dla specjalistów dot. psychologii jedzenia, mechanizmów zmiany nawyków żywieniowych u dzieci i rodzin. Wspomaga rodziców, placówki oświatowe w trudnościach w żywieniu małych dzieci, z wybiórczością pokarmową oraz zmagających się z nadwagą i otyłością. Prowadzi liczne warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach oraz konsultacje indywidualne dla dorosłych z zakresu psychologii jedzenia.

mgr inż. Dorota Szymańska – dietetyk kliniczny, terapeutka karmienia, pedagog

Absolwentka SWSM w Katowicach na kierunku Dietetyka kliniczna. Pedagog, terapeuta karmienia i terapeuta orofacjalny. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi oraz wymagających leczenia żywieniowego. Współzałożycielka Centrum Diagnozy Zaburzeń Karmienia i Jedzenia u Dzieci „Brzuszek”. Posiada duże doświadczenie w prowadzeniu pacjentów z wybiórczością pokarmową i ARFID. Swoją wiedzą dzieli się prowadząc cykliczne szkolenia dla dietetyków w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej.

 

Agnieszka Kułaga

Pomysłodawczyni i współzałożycielka startupu technologicznego dla dietetyków alloweat. Abosolwentka Masters of Business Administration (MBA), International Business (B.S.B.A.) z Uniwersytetu Valparaiso w Stanach Zjednoczonych oraz Masters of Sports and Exercise Nutrition z ATU Sligo (MSc) w Wielkiej Brytanii. Od ponad 10 lat prowadzi centrum dietetyczne Be Compleat, w którym wraz z zespołem pomogła ponad 11,000 klientom.

 

Kamila Wiśniewska

Absolwentka Psychologii na Uniwersytecie Jagiellońskim i Psychodietetyki w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Od 8 lat związana z Centrum Dietetycznym Be Compleat w Krakowie, gdzie łączy wiedzę z zakresu psychologii i dietetyki, wpierając swoich pacjentów w długoterminowej zmianie nawyków żywieniowych.
W swojej praktyce wykorzystuje nowoczesne metody współpracy z klientem, odchodząc od tradycyjnego podejścia opartego wyłącznie na planowaniu jadłospisów. W dietetyce padiatrycznej skupia się na projektowaniu współpracy z pacjentami w taki sposób, aby wspierać całe rodziny w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.